Perioade
Ca definitie,hainele si accesoriile 'vintage' sunt cele ce se incadreaza in perioada 1920-1960,cele dintre 1970 si 1980 incadrandu-se in categoria 'retro'.
Tot ce dateaza dinainte de 1920 este considerat 'antique'(sub-impartita si aceasta in mai multe etape:antica,medievala,Renascentista,Baroca,Georgiana,Regenta(1812-1930),Victoriana(1837-1901) si Edwardiana(1901-1919) etc. In general lucruri din aceasta perioada se gasesc
foarte rar,predominand camasile albe victoriene ,desuurile, over-dressurile, blanurile
, caciulile/palariile, posetele de seara,manusile si,extrem de rar,bijuteriile.
Idea purtarii unor haine vechi ca un nou stil a debutat la sfarsitul anilor 60 si inceputul anilor 70.
Odata cu sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial,in 1945,companiile de imbracaminte au inceput sa produca haine in masa,in acelasi mod in care sunt produse si azi. Cum din ce in ce mai multe haine puteau fi cumparate numai 'dupa banda',garderobele tuturor au inceput sa semene din ce in ce mai mult iar oamenii cu un simt creativ al modei s-au plictisit. Ei isi doreau haine unice,care sa nu fie facute la comanda pentru preturi exorbitante.
Datorita revolutiei modei din '60,imbracamintea a devenit mult mai variata si stiluri provenind din ere diferite erau acum larg acceptate.Oamenii au adorat noul curent si noua oportunitate care li se deschidea inainte ochilor,ravasind magazinele cu 'vechituri',vanzarile de curte('yard sales', populare in SUA si Marea Britanie) iar primele magazine vintage si-au deschis usile in anii 70.
In ultimii 20 de ani,vintage a reprezentat inspiratia majora pentru noile colectii ale caselor de moda,ducand curentul pe noi trepte ale popularitatii sau chiar,idolatrizarii!
Cat de comun este sa porti vintage?
Mai comun decat multi oameni realizeaza! Aceasta este datorita faptului ca din ce in ce mai multi oameni realizeaza ca optiunea cu adevarat inteligenta si creativa este sa investesti in piese clasice,care nu se vor demoda niciodata pentru ca moda mereu se intoarce la ele intr-o maniera sau alta. Haine de azi nu s-au schimbat dramatic fata de atunci,doar sunt produse la o scala mult mai mare,permitand pieselor vintage sa fie purtate incognito,numai un ochi experimentat putand determina daca o piesa clasica purtata de X este vintage sau contemporana.
De asemenea,productia 'pe banda' din ultimele decenii a fost vinovata de ramasul 'pe tusa' a multor haine si accesorii nevandute,inca in stare exceptionala,deci cantitatea de piese vintage disponibila mondial este suficienta pentru a crea o sursa diversa si bogata.
Pana la urma,proverbul englezesc 'what goes around,comes around' se adevereste si in moda!
De ce cumparam vintage?
Cei mai multi oameni apeleaza la marile magazine cand doresc sa-ti imbogateasca garderoba. Nu rareori pleaca de acolo dezamagiti de calitatea,stilul si preturile hainelor produse in masa.
Cand vine vorba de imbracamintea de ocazie,situatia este si mai dramatica,oportunitatile fiind decat 2: calitate proasta la preturi moderate sau haine de designer,de calitate superioara, la preturi foarte mari. De cele mai multe ori,oamenii cumpara pentru ca a satisface necesitatea vestimentara a unei anumite situatii sau moment,nu pentru ca au gasit o piesa pe care o indragesc cu adevarat.
Din fericire a aparut si varianta numarul 3: vintage! Acesta este diferit pentru ca se intinde pe o perioada foarte vasta,facand aproape imposibil ca cineva sa nu-si gaseasca un stil potrivit in tot ceea ce s-a purtat in ultimii 80 de ani! Cu siguranta exista ceva pentru fiecare personalitate si tip corporal:pentru silueta androgina rochiile flapper din '20,pentru cea clepsidra fermecatoarele rochii din '50,pentru cele inalte si atletice rochiile lungi si hippie din '70.
Un alt aspect demn de luat in consideratie este pretul,care in cazul hainelor vintage este foarte scazut in comparatie cu preturile din marile magazine(exceptie facand articolele haute-couture si designer,care in straintate pot depasi chiar preturile colectiilor recente).
Iar daca din acest punct de vedere le putem compara,din cel al calitatii nici nu se pune problema.
Cumparatorul de vintage are marele avantaj ca poate achizitiona ceva realizat manual de un croitor profesionist(pe vremuri cam toata lumea era 'designer' inainte de productia in masa)
Pentru ,de pilda, o rochie dintr-un material luxos gen catifea,matase,dantela sau brocart brodata manual sau cu diverse aplicatii ,un designer actual ar cere sume spectaculoase! Fara sa mai punem la socoteala numarul imens de ore pierdute,probe,cautari de materiale si multi nervi irositi.
De departe,motivul numarul 1 pentru care din ce in ce mai multi oameni se imbraca in vintage este originalitatea! Cine doreste sa iasa pe strada si sa arate la fel cu toata lumea? Sau mai rau,la petreceri sau evenimente? Nici macar marile vedete din muzica si film nu scapa de aceasta corvoada,chiar daca beneficieaza de bugete astronomice si prietenia marilor designeri, tot apar frecvent pe covorul rosu imbracate in aceleasi tinute! De aceea in ultima vreme tot mai multe persoane publice apeleaza la vintage-casual pentru viata de toate zilele si couture pentru evenimentele mondene.
In ultimul rand,multi cumpara haine vintage ca o forma de investitie,la fel cum ar cumpara decoratiuni sau tablouri vechi. Pastrate in conditie buna,in timp isi vor multiplica enorm valoarea si peste 10,20 de ani vor valora mult mai mult decat acum.Cel mai intelept este sa investiti acum,cand piata inca este 'calda' si resursele nu s-au epuizat inca. Trebuie sa tineti cont de faptul ca ele sunt totusi limitate. Dupa ce se vor termina,atunci preturile vor exploda cu adevarat si pasionatii sau colectionarii vor trebui sa scoata din buzunar mii de dolari,asa cum se intampla la licitatiile William Doyle sau Sotheby's.