| ]



Daca v-ati hotarat sa achizitionati haine si accesorii vintage,pentru a profita la maximum de achizitiile dvs,trebuie sa tineti seama de niste aspecte:

-cumparati pentru ca doriti sa purtati articolul respectiv sau doriti sa il re-vindeti sau expuneti intr-o colectie personala sau publica? (De cele mai multe ori,scopul este uzul personal)
-luati in considerare starea articolului,daca mai poate fi purtat in mod onorabil sau nu
-documentati-va care este decada al carui ideal corporal se potriveste cel mai bine cu al dvs
-fiti atenti la marime
-cautati trend-uri actuale(de exemplu print-urile florale asa de populare vara aceasta,se purtau foarte mult si in 60-70)
-cautati piese vintage carora le puteti da un aer actual,nu doriti sa aratati ca si cum v-ati duce la un carnaval sau la o petrecere tematica
-tineti cont de ceea ce aveti deja in garderoba,daca ati avea cu ce sa asortati noua achizitie sau nu
-evitati sa accesorizati haine vintage cu accesorii tot vintage,va fi un pic prea mult.De exemplu,peste o rochie clos din anii 50 purtati o geaca de blugi moderna. Pentru un plus de 'je ne sait quoi', prindeti la geaca o brosa-floare in culoarea rochiei. Sau invers: alegeti pentru o rochie moderna accesorii vintage: poate o curea lata din anii 70,o palarie clopot din 20 sau o pereche de ochelari retro.
-cautati piesele 'clasice' care s-au tot purtat de cand au aparut prima data(de ex taioarele Chanel,YSL,dantelele,little black dress-urile).
-un cumparator inteligent investeste in articole de calitate superioara si design deosebit,chiar daca sunt mai costisitoare.Riscul ca ele sa ajunga la gunoi dupa o perioada este mult mai mic.


Intretinerea si curatarea obiectelor vintage

Aceasta depinde exclusiv de vechimea lor.Daca detineti piese foarte vechi(peste 100 de ani) ,ganditi-va de 2 ori inainte sa le spalati deoarece s-ar putea sa le faceti mai mult rau decat bine.

Tineti cont de faptul ca ele sunt deja vechi de minim 20 de ani si inevitabil trebuie tratate si curatate mai rar si atunci cand o faceti,mai delicat! Verificati eticheta,daca are cumva informatii despre spalarea hainei. Materialele sintetice arata superb daca sunt spalate cu apa mai rece de 40 grade si apoi clatite cu apa rece. Materiale ca dantela,taftaua,brocartul,matasea,lana sau catifeaua este de preferat un tratament 'dry clean' ,deci sa le duceti la o curatatorie specializata.

Atentie cu matasea,catifeaua si cu hainele si posetele decorate cu pietre sau broderii. Este de recomandat sa le trimiteti unor persoane specializate cu curatarea pieselor vechi,cum ar fii muzeele sau colectionarii.

Pentru piesele mai noi de 100 ani (cum este cazul celor comercializate pe acest site), curatarea lor este mai putin problematica insa nu trebuie tratata superficial.Veti descoperi ca necesita mai multa atentie si produse mai performante decat ar necesita piesele noi din garderoba dvs.

Ni s-a intamplat nu odata ca dupa spalare,haine minunante sa se transforme in carpe de nerecunoscut!De aceea absolut toate sunt spalate inainte de a fi pozate.
Unele necesita insa mai multa atentie din partea cumparatorilor,spalari suplimentare,solutii de indepartat anumite pete nesesizate de noi,sau chiar duse la curatatorie,daca considerati necesar.

Nu toate materialele se comporta la fel la spalat,putandu-se incadra in mai multe categorii: Materialele care se pot spala mereu: cotton,lynen,polyester,nylon,acetat(in general cam toate sinteticele pot fi spalate cu usurinta)

Materiale care se pot spala uneori(cu extra grija): matasea(in forma simpla,pura,se comporta foarte bine spalata cu apa rece),rayonul(apa calda)

Materiale care nu se spala niciodata: lana(numai curatare uscata,altfel se va micsora dramatic) Materiale care necesita extra atentie: catifeaua(de preferinta sa fie curatata uscat si nu spalata), blana,pielea(numai de specialisti),vinylul si plasticele solide, hainele cu broderii,aplicatii sau nasturi din sticla sau metal(pot rugini la spalat)

Daca vi se pare ca si dupa ce au fost spalate,hainele pastreaza un miros de vechi,atarnati-le undeva la aer curat sau inveliti-le intr-o hartie de impachetat cadouri pe care in preaabil ati parfumat-o si depozitati-le asa.Nu pulverizati direct parfum sau spray-uri pe ele deoarce se pot pata,de multe ori chiar ireversibil.

Evitati in timpul uscarii expunerea lor directa in soare,mai ales in cazul lanii sau matasii albe sau crem,deoarece contin cystina in fibre care determina ingalbenirea lor in reactie cu razele solare.

Atentie si cu calcatul,folositi turatia minima pentru matase sau sinteticele subtiri. Daca nu sunteti sigura,incercati cu fierul pe tiv sau o zona din interiorul manecilor,pentru a va asigura ca nu ii veti dauna materialului.

Catifeaua este dificila de calcat,iar colectionarii recomanda calcatul exclusiv cu aburi. Ca pont personal,veti observa ca se indreapta foarte bine daca o atarnati pe un umeras in baie in timp ce faceti un dus fierbinte! Daca bumbacul a facut cute si vi se pare dificil de calcat, tineti-l 5-10 minute intre 2 prosoape umede(dar bine stoarse),si apoi veti observa ca se calca mult mai bine.
Pentru solutii contra celor mai frecvente pete,duceti-va aici: http://www.vintagevixen.com/care/stainGuide.asp

                                           
Reguli de aur

1.Niciodata nu spalati hainele vintage la masina de spalat!

2.Spalati numai cate un obiect odata(in cazul ca iese culoarea,sa nu se pateze un altul)

3.Umpleti chiuveta sau un lighean/cadita cu apa calduta(1/3 fiarta+2/3 rece).Temperatura maxima suportata de mana este 48 de grade,mult prea mult pentru lana de exemplu.Pentru materialele naturale(bumbac,matase) folosim apa rece sau usor calduta iar pentru cele sintetice si amestecuri apa calda sau fierbinte. Daca stiti insa ca e posibil sa iasa culoarea din material,mentineti temperatura apei cat mai joasa posibil.

4.Incepeti spalarea cu cel mai bland produs.Pe masura ce progresati si simtiti nevoia unui 'tratament' mai dur,apelati si la produsele mai alcaline,pentru pete mai agresive.Recomand produsele de indepartare a petelor stil 'pastila' pe care sa le dizolvati in prealabil intr-o cana cu apa,si de abia apoi sa turnati cana in chiuveta/lighean.

5.Nu frecati haina intre maini,tratati-o foarte delicat.Folositi un burete mai degraba pe care sa il apasati usor in zonele unde este nevoie. 6.Clatiti bine,fie folosind dusul pentru a indrepta posibilele cute,fie schimbati apa de cate ori e nevoie,pana ramane curata. Nu clatiti superficial,detergentul ramas in fibre poate cauza pete sau o 'inasprire' a materialului la atingere.

7.Nu folositi un storcator. Doar aer curat(nu direct in soare).Specialistii si lucratorii la muzee folosesc o tehnica foarte buna dar care consuma ceva timp: unul usuca haina cu uscatorul de par,in timp ce altul o tine bine intinsa pentru a preveni formarea cutelor. Avantajul este ca apoi nu mai e nevoie de calcat.(atentie insa,pericol de curentare!)

8.Nu uscati hainele impaturite,pentru tesaturile grele,ca cele din lana,folositi uscatoare speciale care sa le sustina greutatea.

9.Nu folositi inalbitori cu clor,decat ca ultima solutie!(NICIODATA pe lana sau matase) 

10.Pentru petele de rugina,amestecati zeama cu lamaie cu sare de bucatarie,pentru a crea acidul oxalic,excelent in acest scop!

                                           
Articol preluat de pe www.fashion-era.com