| ]



Daca v-ati hotarat ca vintage-ul este una din pasiunile dvs si ca v-ar placea sa detineti o mica colectie,iata cateva lucruri pe care trebuie sa le luati in considerare.

Cea mai grea decizie pe care un colectionar de vintage trebuie sa o ia este de unde sa inceapa! Este conditia asa importanta?Care era se preteaza mai mult pentru colectie? E mai bine sa colectionez un stil specific sau stiluri care cuprind mai multe ere? Articole de zi sau de seara? Pret-a-porter sau haute-couture? Haine sau accesorii?

In primul rand,sa luam in considerare conditia. Da,este importanta! Totusi,vorbind despre antique si vintage,deci lucruri vechi si cel mai probabil purtate(dar nu obligatoriu!),sa astepti perfectiunea este naiv.Pana si obiectele din muzee au mici defecte sau dovezi ale purtarii, daramite cele purtate in fiecare zi! Cat de deteriorat inseamna 'prea deteriorat' pentru un colectionar vintage,este o chestiune ce tine de fiecare.

Personal,mi s-a inamplat sa cumpar lucruri de conditie medie/proasta sau cu defecte mici defecte vizibile si ireparabile doar pentru ca mi-l doream foarte mult in colectie. Nu este insa si cazul cumparatorilor uzuali de vintage,ei doresc exclusiv articole in stare purtabila!


Un alt aspect de care trebuie tinut cont este originalitatea obiectului: are modificari? A fost vopsit/decolorat? Scurtat,lungit,micsorat sau largit? Are pense pe unde nu trebuie?Nasturii sunt aceasi,toti la fel? Etichetele corespund? Din nou si aici depinde de colectionar si cat de multe alterari de la forma initiala accepta.

Personal nu ma deranjeaza modificarile ce vizeaza corpul purtatoarei si nici cele care de pilda au adaugate diverse aplicatii(consider ca aduc o nota personala suplimentara si ma fac sa visez si sa ma intreb ce fel de persoana l-a purtat inainte,cine era,ce statut social avea,ce gusturi si de ce a facut acele modificari)

In privinta erei,'frumusetea este in ochii privitorului',sau a colectionarului in cazul nostru.
Nu exista reguli conform carora unele ere sunt mai bune de colectionat decat altele,doar in ideea ca se gasesc mai greu. Alegeti perioada de care va simtiti cel mai mult atrasi,care va vorbeste, cu a carei idealogii si societate va identificati. Puneti-va simpla si eterna intrebare 'cand mi-ar fi placut sa traiesc?' Personal,am o inclinatie pentru anii '70 si La Belle Epoque(circa 1900).

Orice era ati alege,nu va concentrati doar pe achizitionarea pieselor si admirarea lor ulterioara, informati-va de asemenea.Care era atmosfera sociala,economica,culturala? Cum aratau oamenii, ce idealuri aveau,ce aspiratii?Ce personalitati erau populare? Veti observa influentele enorme ale acestor aspecte si in hainele si accesoriile vremii.

Si in final,aspectul cel mai sensibil,pretul! Aici depinde in totalitate de buget si de scopul colectiei dvs: doriti sa le purtati chiar dvs? Sau poate sa le expuneti intr-un mic muzeu personal,de unde se pot inchiria? Scopul este investitia lor,crezand ca in viitor vor valora mai mult decat cand le-ati achizionat? Sau poate doriti sa va deschideti un magazin unde sa le vindeti,transmitand mai departe dragostea dvs pentru ele.

Orice ati alege,tineti cont de celebrul citat "Those who cannot remember the past are condemned to repeat it" sau "Aceia care nu-si pot aminti trecutul,sunt condamnati sa-l repete" apartinand marelui filozof George Santayana,1905

Articol preluat de pe http://www.vintagevixen.com/ .Adaugari personale.