| ]


Anii '20-Stilul flapper

The roaring 20s',cum ii numesc americanii, au adus lumii jazz-ul,cabaretul si stilul flapper!
Silueta era subtire,androgina,lipsita de piept sau solduri,linii drepte,curate,lungimea pana la genunchi,parul tuns bob,machiajul puternic si hainele bogat accesorizate cu pietre,paiete,pene sau franjuri. Rochiile aveau fie talie foarte joasa,fie deloc chiar,liniile fiind foarte alungite si simple.
Anii 20 au fost marcati de numeroase schimbari scandaloase cum ar fi fumatul in public, dietele extreme,parul tuns bob,genunchii la vedere si altele mai putin scandaloase ca adoptarea motivelor egiptene,datorata descoperirii mormantului lui Tutankamon in 1923.
In aceasi epoca,se remarca divele absolute:Marlene Dietrich,Josephine Baker,Coco Chanel, Katherine Hepburn, Greta Garbo si Evita Peron.Tot atunci, legendarele reviste Vanity Fair,Harpers's Bazaar si Vogue devin probabil mai citite decat Biblia!


Anii '30-Marea accesorizare

Elegantii ani '30 sunt evocati in moda prin croieli drepte,haine mai degraba stramte,cu decolteu in V,decorate cu tot felul de detalii(pietre,paiete,broderii)-inviorate de prezenta unui bolero sau a volanelor si umerilor in partea superioara.Tot acestei perioade ii este specifica taietura pe o parte a fustei,din motive pur practice-mersul pe bicicleta. Idealul epocii era femeia foarte slaba,in genul actritei Marlene Dietrich iar parul era pana la umeri si buclat.
De altfel,tot in zona anilor '30 se regaseste si preferinta pentru bijuterii de marimi considerabile, odata cu descoperirea materialelor plastice ce permiteau confectionarea de cercei,pandantive si bratari imense dar deloc grele.


Anii 40-Rigiditatea razboiului

Intr-o perioada marcata de experienta dureroasa si costisitoare a celui de-al doilea razboi mondial,moda este si ea influentata de circumstantele sociale: criza de materiale,croieli sobre,mulate,umeri ampli,structurali(inspirati din portul militar) producand un contrast intre torace si talia minuscula,culori sobre,predominand negrul intr-un mod aproape sumbru(fiecare femeie a purtat doliu pe parcursul deceniului cel putin odata!) Parul era tot de lungime medie si o frizura populara o reprezentau 'victory rolls'.
Costumele cu taior si fusta extrem de mulate erau la mare cautare iar drept concluzie,simplitatea facea legea(vezi si influenta Chanel).


Anii '50-Feminitatea absoluta

Dupa rigiditatea post-belica din anii 40 in care femeilor li s-au impus croieli dure,masculine, in '50 femeia este repusa in drepturi depline! Vedeta deceniului: rochia clos.
Rochiile,vaporoase,feminine,sofisticate,care se opreau la genunchi sau la jumatatea gleznei si insumau multi metri de material,fiind foarte largi si bogate,cu imprimeuri ingenue ca buline,fluturi,flori-pe materiale simple ,precum poplinul sau bumbacul .
Pielea,bijuteriile pretioase sau semipretioase,blanurile,incaltamintea eleganta,tocurile inalte,sunt toate cartile de vizita ale noii femei. Abunda pantofii cu botul rotund si tocurile groase,esarfele,fundele,brosele.
Staruri ca James Dean sau Marilyn Monroe faceau legea si toti voiau sa semene cu ei.
Au cunoscut gloria absoluta ochelarii sub forma de ochi de pisica(vezi M.Monroe in 'How to marry a millionaire'),camasile hawaiiene si imprimeurile etnice(amerindiene,vulturi)


Anii '60-Marea experimentare

In 60,mai mult decat oricand,moda a fost o chestiune mai mult de atitudine.Este epoca rock 'n'roll-ului,a fustelor mini,a pantalonilor evazati si a imprimeurilor geometrice,fanteziste(numite generic 'psychadelic'). Dupa ce anii '50 preamarisera glamourul si femeia cu formea petisante,noua atitudine are in centru o silueta androgina,simpla,si totusi sofisticata.
Lungimile predominante erau mini sau midi(usor deasupra genunchiului) si croielile foarte drepte,fara a urmari linia corpului,ca in '50. De asemenea,in anii 60 s-au descoperit multe fibre sintetice noi care amestecate cu cele naturale,dadeau tesaturilor calitati extraordinare-elasticitate,luciu,fermitate. Apar pielea sintetica si blana ecologica si se ajunge la popularizarea unor materiale precum satinul si catifeaua pentru tot felul de haine,nu numai cele de ocazie.
Daca in '50 bijuteriile stateau sub semnul diamantelor(adevarate sau false,nu conta), anii 60 aduc in prim-plan..plasticul,lucrar sub forme de geometrice si jocuri de culori.

Anii 70-Hippie,hippie sic!

Nebunie,libertate,lejeritate: cuvinte cheie pentru minunatii anii 70.
Femeia ideala era diafana,purta rochii lungi,vaporoase,baby-doll,cu croieli largi si vedere la umeri si decolteau,evocand partea angelica.
Culorile sunt tari,aprinse,imprimeurile florale se impletesc cu cele etnice(oamenii incep sa aprecieze si sa imbratiseze valorile traditioanale ale altor culturi).
Au ajuns la mare apreciere hainele si accesoriile lucrate manual,de inspiratie folclorica si din fibre naturale.Margelele,pielea,materialele cu imprimeuri florale,franjurile,bratarile,vestele erau elemente primordiale ale look-ului hippie. Kaftanele de inspiratie religioasa se purtau cel mai adesea in combinatie cu cordoane din sfoara sau cu o haina de inspiratie afgana.
Hipiotii incercau astfel sa transmita mesajul ca moda nu mai este dictata de marii designeri si ca stilurile pot coexista intr-o singura tinuta.



Anii 80'-Decada exceselor

Printre deceniile privilegiate care constituie surse majore de inspiratie ale prezentului se numara si anii '80 cu volumele sale,nemaivazute pana atunci,cu umerii sai exacerbati si cu noua viziune asupra frumosului.Au fost ani bogati,plini de verva,detalii si stralucire.
Atmosfera disco,petrecerile la Studio 54,nonconformismul,putere,cutezanta,personalitate.
Culorile sunt electrice,materialele sunt suprapuse in 2-3 straturi,hainele se poarta cu 1,2 marimi mai mari,puloverele supradimensionate si colantii sunt ridicati la rang de arta,debuteaza stilul old-school,genurile muzicale dominante sunt disco si hip-hop, pantofii sport devin noile must-have-uri,si in general singura regula era:' nu exista nici o regula!'




Sursa: Povestile BeauMonde-Istorii de Moda si http://www.vintagevixen.com