| ]

Arma de seductie,instrument de tortura,cireasa de pe tort, fetis pervers, necesitate, vanitate sau doar moda?




In Renastere si Baroc:

Originile exacte ale corsetului sunt inca in ceata.S-au descoperit inclusiv custi de fier in forma de corset,datand de la inceputurile sec 16,dar fara sa fi avut vreo legatura cu imbracamintea: erau doar fetish-uri macabre folosite in scop ortopedic(groaznic,stiu.Asta e unul din motivele care ma fac sa ma bucur ca m-am nascut in secolul 21)
Judecand dupa reprezentari ulterioare,se pare ca in 1530 deja corsetul era un element popular, pentru ca liniile drepte si conice intalnite de ex in tabloul 'Doamne Venetiene' al Eleonorei di Toledo( http://www.marquise.de/en/1500/pics/15xx_6.shtml )nu puteau fi obtinute in alt fel.Spre deosebire de corsetul modern,atunci aveau linie inalta pe gat si mai degraba aplatizau pieptul,in loc sa il ridice(cum vedem azi prin filmele ce infatiseaza domnite din Evul Mediu).
Numai din sec 17 incepand,corsetul a incetat sa fie o parte incorporata din structura rochiei si a devenit o piesa de vestimentatie de sine statatoare
Secolul 18

De atunci corsetul a devenit mai conic,mai decoltat si a inceput sa impinga pieptul in sus,in loc sa-l aplatizeze.Tot atunci au aparut si cele 2 forme de corset: 'corps ferme',inchis cu sireturi in spate si 'corps ouvert',inchis in fata(exemplarele inchise si in fata si in spate erau foarte rare).
Desi corsetele din secolul 18 nu trebuiau teoretic vazute,erau destul de decorate:broderii, brocart sau tesute cu fire aurii;interiorul insa arata destul de urat si nefinisat.
In principiu,forma nu s-a schimbat deloc in cursul secolului 18; doar spre 1790 cand taliile rochilor s-au deplasat mai sus,corsetele s-au scurtat.Tot atunci,vocile doctorilor s-au facut mai bine auzite si legaturile s-au mai relaxat,lasand femeile sa RESPIRE!

Epoca Georgiana
Din 1794,talia s-a mutat si mai sus pana a ajuns sub bust; astfel a aparut un nou fel de corset,numit 'torso'.Sanii tot trebuiau ridicati,dar si tinuti separati(disparuse obsesia de a-i 'inghesui') -in acest scop,au aparut pentru prima data CUPELE.

Epoca Victoriana
Cand talia s-a mutat inapoi la locul ei de drept,in 1820,corsetele au devenit populare din nou. Tot atunci s-a inventat si 'planchet'-ul: 2 benzi de metal folosite pentru a inchide corsetul in fata si spate fara a mai desface de fiecare data legaturile (acest stil de corset mai este folosit si astazi.)
De la mijlocul secolului incolo, corsetul si-a recapatat functia structurala. Forma s-a constituit in celebra clepsidra,folosita pana si astazi. Desi unii croitori experimentau cu modele si materiale neobisnuite sau complexe, lookul a ramas mai degraba simplu,minimalist.
De abia de prin 1860,accentul este pus pentru prima data pe liniile elegante ,materiale fine si modele extravagante;chiar se pastreaza modele cu broderii,insertii de satin,tul, aplicatii de pietre pretioase si semi-pretioase etc...
Pana in 1870,corsetele se terminau aproximativ in dreptul ombilicului ,in linie dreapta(datorita crinolinei care nu le permitea sa fie mai lungi) insa de atunci incolo pretentiile s-au schimbat: a aparut un nou model,mai lung,care imbratisa si coapsele.

Perioada Edwardiana a adus cea mai nesanatoasa forma a corsetelor: cea in forma de S, care impingea puternic abdomenul si soldurile in spate,pentru a se crea un unghi atragator intre dos si spate. Pentru prima data insa,apar niste benzi elastice lungi care coboara in jos pe coapsa,atasandu-se de ciorapi (portjartierul de azi). Datorita marelui discomfort cauzat purtatoarelor,e lesne de inteles de ce acest model de corset a disparut din moda....si speram sa nu se mai intoarca vreodata!
Corsetul azi
Sa fim seriosi,corsetul a fost folosit MEREU in scopuri erotice,chiar si atunci cand iesise din moda. 1980 a fost un an crucial pentru istoria sa,cand a fost re-adus in lumina reflectoarelor de catre Madonna si designerul ei favorit- J.P.Gaultier ca si top ca-atare (l-a scos din sfera lenjeriei intime). In viata cotidiana cea de toate zilele,corsetul este foarte popular in categoria 'tinute de petrecere' (mai ales vorbesc de rochile de mireasa si celelalte tinute de party de tipul corset+ fusta) De ce? Lumea a realizat ca nu exista femeie care sa arate urat intr-un corset...celor subtiri le confera acea talie de viespe a la Dita von Teese iar pe cele rubensiene le 'scuplteaza' de cativa centimetri in plus.



Legende
Despre corset circula multe povesti,una din ele fiind legata de Caterina de Medici-regina Frantei la sfarsitul secolului 16-(stanga jos)despre care se spunea ca avea o talie ce masura doar..33 cm!! Bine,nu trebuie sa dam crezare acestui zvon,deoarece in acele vremuri circula un alt sistem metric si oricum,oricine cu vagi cunostiinte de anatomie stie ca este practic imposibil asa ceva O alta 'diva' a corsetului era imparateasa Sisi a Austriei(dreapta sus) despre care se spunea ca avea o talie de 40 cm...sa o credem pe cuvant? Adevar sau minciunica, un singur lucru este clar: faptul ca si ea era o victima a vanitatii proprii!
O stire relativa comuna in ziarele secolului 19,anunta moartea unei femei in urma unei banale cazaturi pe strada: o coasta era rupta sub presiunea puternica a corsetului, penetrand organe ca plamanul sau ficatul,cauzand hemoragie interna si deces. Trist ( expresia 'sufera baba la frumusete' va este cunoscuta?)
Una peste alta,noi credem ca este un element seducator,feminin,elegant, care avantajeaza toate siluetele si are un efect psihologic incredibil asupra purtatoarei (nu va simtiti de milioane cand probabti unul?) Si cum intre 'a va simti de milioane' si 'a arata de milioane' este o diferenta infima...va las sa dezbateti singure 'dedesubturile' problemei. LOL