Incepand de azi,aveti un nou motiv sa ne urmariti: inauguram o noua categorie : "Coup-de-foudre" ! Aici vom prezenta in fiecare saptamana un obiect de care noi ne-am indragosit, din trecutul apropiat sau foarte indepartat,obiect reprezentativ pentru era lui, pe care toata lumea il credea pierdut in negura kitsch-ului si a consumatorismului...surpriza este ca va vom spune de unde il puteti achizitiona( sau doar admira) in Romania!
Incepem in forta saptamana asta cu PALARIA CU VOALETA
Primele datari din istorie despre voal se duc pana in secolul 13 I.C. ,cand Assirienii au restrictionat purtarea sa exclusiv de catre femeile din inalta societate,interzicandu-l prostituatelor si femeilor de rand.
Pentru multe secole,pana aproximativ in 1485, femeile anglo-saxone si normande(cu exceptia fetelor necasatorite) purtau voaluri ce le acopereau parul,sau coborand chiar pana la barbie.
Pentru multe secole,pana aproximativ in 1485, femeile anglo-saxone si normande(cu exceptia fetelor necasatorite) purtau voaluri ce le acopereau parul,sau coborand chiar pana la barbie.
Ca obiect religios,in crestinism,iudaism si islamism,acoperirea capului era un semn de proprietate iar intentia voalului ca material era sa onoreze un anumit loc sau eveniment (fie el o nunta sau o inmormantare).In cazul nuntilor,mireasa se credea ca emana o sfiintenie deosebit de inalta, un status spiritual evoluat- prezenta divina sau "Shechinah"(aspectul feminin al lui Dumnezeu) ar straluci prin chipul ei. Lumina este atat de intensa,incat trebuie acoperita. Sfiintenia necesita intimitate.
Pe de alta parte ,voalurile fac parte si din imaginea stereotipica a femeilor din haremuri si a curtezanelor; aici nu era vorba de virginitate,noblete sau supunere,ci de senzualitate si atractia misterului. Un exemplu al potentialului sau erotic il reprezinta scenei ' dansului celor 7 voaluri' al lui Salome prin care a obtinut executia lui Ioan Botezatorul.
Mit pagan, fita artistocratica sau simbol religios,cert este ca voalul si femeia si-au impletit impreuna istoria de atunci si pana acum, intr-o intelegere tacita si complicitate perversa.
Nu vom intelege niciodata daca este pentru noi un obiect de umilinta si pedeapsa pentru pacatul stramosesc sau dimpotriva,un atuu diabolic de senzual in lupta barbatilor cu 'fructul interzis'. ..
Voaleta in Romania:
by Chotronette http://chotronette.blogspot.com/