| ]

Nu mai e un mister faptul ca de-a lungul istoriei,captele regale au dat mereu tonul in materie de bijuterii luxoase.Iar istoricii de moda ne amintesc: regina Victoria adora sa poarte camee si Ecaterina cea Mare detinea o colectie impresionata! De fapt,aceasta a fost una din putinele accesorii care au rezistat schimbarilor stilistice din Anglia in secolul 19;unde au devenit extrem de populare datorita gustului reginei pentru ele.Se purtau atunci ca brose sau pandantive, de obicei prinse de o panglica neagra de catifea sau satin in culori pastelate.In timpul erei victoriene(1837-1901),fiecare decada isi avea propriile bijuterii favorite,insa cameea a ramas o constanta,in topul preferintelor femeilor din inalta societate.


De fapt cameea nu a aparut dintr-o data,ea a evoluat din 'intaglio',o bucata de lut gravata care se folosea in antichitate la sigilarea unor acte si care a devenit apoi o podoaba purtata de femei. In secolul 19,artizanii si bijuterii priceputi au folosit pietre pretioase,cristale,perle,scoici,sticla colorata si coral si se intreceau in creearea celor mai frumoase camee.Si nu duceau lipsa de clienti, in epoca victoriana fiind de foarte mult bon-ton sa daruiesti unei femei o camee realizata special dupa portretul ei!
Primele camee adevarate(similare cu ceea ce avem noi astazi) au fost create in Italia in jurul anului 1805 pe baza de ...scoica! Bijuterii o preferau pentru variantele 'casual' sau 'de zi' ,intrucat scoica era ieftina si usor de gravat insa nu la fel de glam ca variantele de seara din agata sau onyx batute in pietre sau perle.
Motivele predilecte ale cameelor au fost zei si zeite din mitologie(si personaje legate de ei,ca fecioarele lui Bacchus cu frunze de struguri prinse in par), cele 3 gratii, Leda,Cleopatra,Nefertiti, Venus(sau Afroidita) si mai tarziu chiar regina Victoria.

Va plac sau nu,aceste bijuterii delicate au fost in moda inca din antichitate si inca sunt extrem de apreciate de femei de pretutindeni.Cu siguranta se pare ca nu vor pleca nicaieri prea curand deci puteti sa investiti linistite intr-o camee de calitate!